Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét – Összefoglaló az óbudai eseményekről

Az Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét keretében Magyarországon a Mályvavirág Alapítvány országos kampánya idén 2020. január 20. és 26. között zajlott.

A Mályvavirág Alapítvány támogatásával a csatlakozott ’Mályvavirág Nagykövetek’ országszerte közel 150 településen tartottak a témához kapcsolódó különféle ismeretterjesztő előadásokat, rendezvényeket, közös gyöngyfűzéseket.

Az akció célja az volt, hogy ebben az egy hétben sokkal intenzívebben kerüljenek a figyelem középpontjába a méhnyakrák, a HPV és a betegséghez kapcsolódó megelőzési lehetőségek.

2020-ban már az óbudai egészségügyi intézmények is csatlakoztak az Európai Méhnyakrák Megelőzési Héthez, melyben Óbuda-Békásmegyer Védőnői Szolgálata, mint helyi “Mályvavirág Nagykövet” tevékenykedett. A programokban a kerületi egészségügyi járó – és fekvőbeteg ellátó intézményei, a Szent Margit Rendelőintézet és a Szent Margit Kórház is közreműködött.

Az óbudai rendezvényt Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata támogatásával 2020. január 24-én tartották. A Szindbád Közösségi Térben telt ház előtt köszöntötte az érdeklődőket dr. Kiss László polgármester. Beszédében hangsúlyozta, milyen fontosnak tartja az egészségügy és a családok szerepét a szűrővizsgálatok során, mely egyben a prevenció legfontosabb eszköze.

A rendezvény meghívott előadói dr. Magyar Attila, a Szent Margit Kórház szülész-nőgyógyász szakorvosa, dr. Harsányi Kornélia, a BFKH II. kerületi Népegészségügyi Osztály tiszti főorvosa és Tóth Icó, a Mályvavirág Alapítvány elnöke előadásukban ismertették a méhnyakrák megelőzés legfontosabb eszközeit.

Dr. Magyar Attila a méhnyakrák kialakulásának megelőzésében, az elváltozások időben történő felismerésének legfontosabb tényezőjének a rendszeres nőgyógyászati szűrővizsgálatot tartotta. Dr. Harsányi Kornélia tisztifőorvos asszony a méhnyakrák elleni védekezésben a HPV elenni védőoltás szerepét mutatta be, mely során hangsúlyozta azt is, hogy az oltásnak nincs felső korhatára, bárkinek ajánlható. Tóth Icó, az Alapítvány képviseletében szólalt meg, aki személyes példáján keresztül meghatóan mutatta be, hogy hogyan küzdött meg fiatal anyaként a betegséggel, milyen fontosnak tartja, hogy Magyarországon merjünk beszélni a méhnyakrákról, hangsúlyozni az évenkénti szűrővizsgálatot és a védőoltás fontosságát is.

Az előadások után a jelenlévők hozzászólásai között Hazai Iván András, egészségügyért felelős alpolgármester a fiúk HPV elleni védekezésének fontosságát is kiemelte. Schadek-Bíró Éva, a Védőnői Szolgálat intézményvezetője, a rendezvény szervezője a beszélgetések után átnyújtotta a Védőnői Szolgálat figyelemfelhívó kampánya során fűzött gyöngy karkötőket, melyeket a Szent Margit Rendelőintézetben az érdeklődőkkel közösen fűztek. Elmondta, hogy a gyöngy a méhnyakrákot okozó HPV elleni védelmet szimbolizálja, a Mályvavirág Alapítvány által indított gyöngyfűzés hagyományát követve az óbudai védőnők egész héten gyöngyfűzéssel és a betegség megelőzésével kapcsolatos tájékoztatással hívták fel a lakosság figyelmét.

A mályvavirág színű gyöngyökből álló – közel száz darab – gyöngy karkötőket dr. Magyar Attila nőgyógyász vette át a Szent Margit Kórház Szülészet-Nőgyógyászati Osztálya képviseletében a méhnyakrákban érintett és a megelőzésben szolidáris nők számára azzal az üzenettel: nincsenek egyedül!

A rendezvény szakmai előadásait követően a rendezvény a Mályvavirág Alapítvány munkatársaival közös, kötetlen beszélgetéssel és gyöngyfűzéssel zárult.

A programban résztvevő egészségügyi intézmények és az az önkormányzat képviselői arról már most megállapodtak, hogy jövőre is részt vesznek a Méhnyakrák Megelőzési Héten azzal a céllal, hogy nők és férfiak egyaránt minél szélesebb körben jussanak a lehető legtöbb információhoz a HPV-vel, méhnyakrákkal, a megelőzési -, valamint a kezelési illetve az utókezelési lehetőségekkel kapcsolatban, akár ők maguk, akár egy családtagjuk vagy barátjuk az érintett.

A méhnyakrák megelőzéséről hasznos információk a Mályvavirág Alapítvány honlapján találhatók.

Szakmai háttér

Hogy miért olyan fontos téma ez?

• mert az emlőrák mellett a méhnyakrák a nőket érintő leggyakoribb daganattípus, amely még a rákmegelőző állapotban kiszűrhető.

• mert rendszeres szűréssel és a HPV elleni védőoltással közel 100%-ban megelőzhető lenne a betegség kialakulása.

• mert Magyarországon még mindig évente kb. 1200 új megbetegedést diagnosztizálnak, és közel ötszáz nőt veszítünk el méhnyakrákban.

• mert bármelyik korosztályt érintheti. Ez a betegség leggyakrabban 30-40 éves korban alakul ki, de előfordulhat a menopausa után is. Az utóbbi években pedig már a 20-30 évesekben is megfigyelhető.

• mert a méhnyakrák megelőzése legnagyobb részt rajtunk múlik!

A méhnyakrák kialakulásáért a humán papillomavírus (HPV) rákkeltő típusai felelősek. A vírus meglehetősen gyakori, a szexuális életet élő nők közel 80 százaléka és a férfiak fele legalább egyszer megfertőződik vele élete során. A legtöbb esetben a fertőzés gyorsan és viszonylag tünetmentesen elmúlik, ha azonban évekig is fennáll, abból daganat alakulhat ki. A rendszeres szűrővizsgálatok azért is kiemelten fontosak, mert minél korábbi stádiumban ismerik fel a betegséget, annál jobbak a gyógyulás esélyei. Az éves szűrés mellett a megelőzés másik nagyon fontos pillére a védőoltás, ami megakadályozza, hogy tartós HPV fertőzés alakuljon ki a szervezetben.

2014 óta az általános iskolás leányok térítésmentesek megkaphatják az oltást az általános iskola 7. osztályában az iskola-egészségügyi szolgálat segítségével. Azonban nemcsak tizenéves lányoknak, hanem felnőtt nőknek is ajánlott a védőoltás, abban az esetben is, ha korábban volt HPV fertőzése. A védőoltást a fiúknak is érdemes megfontolni, mert náluk is okozhat betegséget a HPV.

www.obuda.hu