Óbudai védőnők is segítik a menekültek ellátását

Óbuda-Békásmegyer Védőnői Szolgálata területi és iskolavédőnői – munkakörüknél fogva is – támogatják, segítik az Ukrajnából menekült várandós és kisgyermekes családokat. A területileg illetékes védőnő – miután értesül a család itt tartózkodásáról – a befogadó család otthonában, vagy a szálláshelyen felkeresi a menekült családot és eseti ellátás keretében megkezdi a szükséges gondozást. A védőnő ilyenkor értesíti a körzetileg illetékes háziorvost, segíti a gyógyszerfelírást, egészségügyi ellátáshoz jutást, közben szoros kapcsolatot tart az önkormányzat, a gyermekjóléti szolgálat munkatársaival és a civil szervezetekkel egyaránt, hogy a kellő információk, adományok mielőbb eljussanak az Óbudán elhelyezett menekült családokhoz.

Kerületi szinten hatékony együttműködés alakult ki minden szereplővel, amit jól mutatott, hogy az Óbudán született első menekült újszülött számára az önkormányzati intézmények, civil szervezetek és a lakosság által összegyűjtött adományokból rövid idő alatt minden rendelkezésre állt, amire a kórházból a Máltai Szeretetszolgálat által működtetett menekült szállásra hazaadták az újszülöttet. A védőnőknek a menekült várandósokkal és a 0-18 éves gyermekekkel kapcsolatos feladatairól itt található bővebb tájékoztatás.

A védőnők a látókörükbe került menekült családok igényei, a gyermekek kora, neme alapján a védőnői tanácsadókban is folyamatosan gyűjtik és juttatják el a szükséges adományokat egy-egy menekült szállásra, a gyűjtésben a védőnők körzetében élő kisgyermekes családok is nagyon sokat segítenek.

Gyűlnek az adományok az Óbuda utcai Védőnői Tanácsadóban

Intézményünk védőnői az elsők között voltak, akik felajánlották segítségüket a BOK csarnokban a menekültek fogadására kialakított humanitárius tranzitponton a Gyermeksarokban – mondta Schadek-Bíró Éva intézményvezető, aki már a Keleti pályaudvaron is önkénteskedett a Gyermeksarokban. A csarnok megnyitása óta folyamatosan mennek a védőnőink a BOK-ba és részt vesznek az ott segítő családszervezetek munkatársaival és az önkéntesekkel közösen az Ukrajnából érkezett családok ellátásában. A védőnők 8 és 14 óra között, illetve 14 és 20 óra között vállalnak plusz szolgálatokat, az ottlétük során támogatják a pici csecsemőkkel érkező, szoptató anyákat, segítenek a tápszer készítésben vagy éppen egy pelenkás baba kipirosodott popsijának a kezelésében, tiszta ruha keresésében. Fontos, hogy a fertőzések megelőzése, a gyermekek személyi higiénéje a helyszínen érvényesüljön, ezért jelenlétük során erre is nagyon figyelnek. Mivel egyszerre sokféle korosztály jelen van a gyermeksarokban, ezért fontos szempont a gyermekek biztonsága, egészségének megóvása is, nehogy pl. lenyeljen, szájába vegyen egy apró játékot valamelyik kisebb gyermek vagy elkeveredjen a testvéreitől, édesanyjától. Emellett azért marad idő a gyermekekkel játszani, rajzolni, foglalkozni, beszélgetni vagy csak meghallgatni őket, ha éppen arra van szükségük.

Kalocsai Dia és Otruba Magdi iskolavédőnők a BOK Gyermeksarokban

A gyereksarok munkájába nem csak szakemberek, hanem bárki bekapcsolódhat. Jelenleg is várják az önkéntes gyermekfelügyelők jelentkezését, melyet egy közös online regisztrációs felületen keresztül lehet megtenni.

Egy kis ölelgetés itt is megnyugtatja a kisbabákat.

Óbuda-Békásmegyer Védőnői Szolgálata védőnői önkéntesként a helyi civil szervezetek munkáját is segítik, így a Szent Erzsébet Karitász Központ III. kerületi szervezetéhez csatlakozva a BOK-ban a Katolikus Karitásznál, valamint a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Piroska utcai menekültszállóján is vállaltak önkéntes szolgálatot.

A képen Hódi Kató, Tébesz Marianna és Jankai Gyöngyi, a Vöröskereszt utcai Védőnői Tanácsadó területi védőnői
Munka közben a BOK-ban (forrás: www.facebook.com/karitasz)

Munkánk során mindig arra törekszünk, hogy a megszületendő gyermekek, kisgyermekes családok számára minden szükséges segítséget, támogatást megadjunk az anyák, csecsemők, gyermekek, fiatalok egészségének megóvása érdekében – tesszük ezt most is egy háború sújtotta ország menekültjei számára.

További információk a III. kerületben elérhető segítséggel, adományokkal kapcsolatosan itt.

Korábbi bejegyzésünk a témában: