Semmelweis napi kitüntetések intézményünknél

A magyar egészségügy napja (másik nevén Semmelweis-nap) egy 1992 óta, minden év július 1-én  megtartott ünnepnap Magyarországon. Ezen a napon született Semmelweis Ignác magyar orvos, az „anyák megmentője”, aki kiemelkedő szerepet játszott a gyermekágyi láz leküzdésében. *

Ebből az alkalomból köszöntötte Kelemen Viktória alpolgármester asszony a Szent Margit Rendelőintézet, a Védőnői Szolgálat egészségügyi dolgozóit, egészségügyet segítő munkatársait, valamint a házi- és gyermekorvosi rendelők orvosait, szakdolgozóit.

Óbuda-Békásmegyer Védőnői Szolgálatának két védőnőjének kiemelkedő munkáját is elismerték a Semmelweis napi rendezvényen. Hábelné Gulyás Szilvia területi védőnő polgármesteri dicséretben, Balyiné Varga Cecília iskolavédőnő pedig intézményvezetői dicséretben részesült.

Az egészségügyben dolgozó valamennyi szakember, így a védőnők sem azért választották a jelenlegi hivatásukat, mert könnyű, egyszerű és csak boldog pillanatokat adna. A feladat, melyet felvállaltak nehéz, sokszor küzdelmes és kimerítő, de a gondozottak köszönő szavai, hálás mosolya mindig képes új erőt adni, hogy e nemes úton végig tudjon mindenki menni.

A családok iránti gondoskodás szervezett formában –a 2013-ban Magyar Örökség-díjjal is kitüntetett – Védőnői szolgálat keretében 21. századi színvonalon nyilvánul meg.

Óbuda-Békásmegyer Védőnői Szolgálatának összes munkatársával szintén arra törekszünk, hogy ezt a színvonalat tartani tudjuk, sőt túl is tudjunk rajta lépni. A mindennapi ellátási feladatokon túl, mi is csatlakozunk Óbuda egyik jelmondatához és kínálunk a családoknak számos programot, így elmondhatjuk, hogy mi is „Közösséget építünk”!

A védőnői szolgálat fenntartásában azonban nélkülözhetetlen az egyes szakemberek elkötelezett hivatástudata, az egyedi esetek megítélésében pedig a felelősségteljes, emberi magatartása. Hogy ez így legyen – a 21. század kihívásaival szembesülő védőnők lelkében is, nemcsak az egyéni önzetlenség az, amire építhetünk. Az előttünk álló feladatokat csak együtt, a védőnők közösségében egymás iránti feltétel nélküli, szakmai bizalommal kell megoldanunk, csak így lehetünk sikeresek.

Fogadhatjuk, ahogy egykoron John F. Kennedy amerikai elnök, „Úgy döntöttünk, hogy még ebben az évtizedben eljutunk (ha mi nem is a Holdra -hanem) a család- és egészségvédelem legmagasabb szintjére. Nem azért, mert a feladat könnyű, hanem azért, mert nehéz… Azért, mert ez a cél képességeink és erőnk legjavát igényli, azért, mert ez olyan kihívás, amit készek vagyunk elfogadni, olyan, amit nem akarunk halogatni és amit meg akarunk nyerni.”

(* Forrás: https://hu.wikipedia.org)