Szoptatás Világhete cikksorozat 7/4. rész – Táplálkozás a szoptatás időszaka alatt

A kisbaba megszületése után a szoptatás időszakában is fontos a helyes táplálkozás folytatása. Az anyatej termelése, a baba körüli teendők és az éjszakai gondoskodás is többlet energiát igényel a szervezet részéről. A szoptatás alatt fontos a megfelelő fehérje, vitamin és ásványi anyag bevitel, ugyanakkor a megnövekedett energiatöbblet kielégítésére a szénhidrátok fogyasztása is elengedhetetlen.

A fehérjék fogyasztásánál elsődleges források a húsok, halak, tejtermékek, tojás. A szénhidrátok közül érdemes előnyben részesíteni a lassú felszívódási fajtákat (teljes kiőrlésű gabonák, durum tészta, rozs), mert ezek lassabban emelik a vércukorszintet és ezáltal hosszabb ideig biztosítanak jólakottság érzetet. A hüvelyesek, a burgonya, rizs is kiváló szénhidrát és energiaforrások. Fontos a gyümölcsök és a zöldségek (nyers, párolt, grillezett formában) fogyasztása a vitamin és rosttartalmuk miatt. A rostban gazdag táplálkozás a szülés utáni napokban, hetekben is segítségül lehet a székrekedés megelőzése érdekében.

Egy kiegyensúlyozott táplálkozás mellett nem szükséges a szoptatás alatt multivitamin szedése. A legtöbb nemzetközi tanulmány szerint a D-vitamin pótlása (2000-3000 NE) az őszi-téli időszakban a szoptató anyák számára is ajánlott. Egyéni mérlegelés alapján akár többkomponensű vitamin, akár bizonyos ásványi anyagok pótlása szükségessé válhat.

Az anyai folyadék fogyasztás rendkívül fontos a szoptatás időszakában. A szervezet napi szükséglete mellett a tejtermelés kb fél-egy liternyi többlet folyadékot kíván. Tévhit, hogy csak akkor lesz megfelelő mennyiségű anyatej, ha rengeteget iszunk! Az anyatej termelődése az elsődleges a test számára, így ha nem iszik elegendő folyadékot az édesanya, akkor a saját teste folyadékteréből fog hiányozni az a mennyiség, amit nem fogyasztott el. Érdemes előnyben részesíteni a vizet, a szénsavmentes ásványvizet, a gyümölcsleveket. A tejserkentő teák fogyasztása minimális mennyiségben hat a tej képződésére. Az anyatej termelődése a kereslet-kínálat elvén működik: minél többet szopik hatékonyan egy kisbaba, annál több lesz a termelődő tej mennyisége.

Kávét nyugodtan lehet fogyasztani, napi egy kávé koffein tartalma gyakorlatilag nem mutatható ki az anyatejben. Ugyanakkor érdemes figyelni a szintén koffein vagy hasonló hatású anyagot tartalmazó italokra, mert túlzott fogyasztásuk élénkítheti a kisbabát. Ne fogyasszunk nagy mennyiségben kólát, fekete teát és energia italokat.

Kerülendő a szoptatás időszaka alatt a nyers tojással készült ételek, a nem megfelelően hőkezelt húsok, az alkohol. Ugyanakkor a sokszor tiltólistára kerülő aprómagvas gyümölcsök, puffasztó zöldségek/hüvelyesek, tejtermékek fogyasztását nem kell korlátozni! Ha a kisbabán gyakran előforduló, nehezen múló bőrjelenségeket, kiütéseket, ekcémát tapasztalunk, vagy a normálistól eltérő a széklete, akkor érdemes átgondolni a táplálkozásunkat. Leggyakrabban a túlzott tejtermék fogyasztás tud ilyen jellegű panaszokat okozni. Ilyenkor érdemes átbeszélni az anyai táplálkozást a védőnővel és esetlegesen kiiktatni bizonyos ételféleségeket.

A speciális diétát, étrendet (vegetáriánus, vegán, cukorbeteg, terhességi cukorbeteg) követő édesanyáknak érdemes átbeszélni dietetikussal a táplálkozást.

Írta: Fülöp-Rákóczi Anna területi védőnő, IBCLC laktációs szaktanácsadó