Kisgyermekes Családok Egészségnapja

Óbuda-Békásmegyer Védőnői Szolgálata az idei évben ismét megrendezi az Anyatej Világnapja és a Szoptatás Világhete alkalmából a Kisgyermekes Családok Egészségnapját.
A hagyományainktól eltérően idén – a várandósok és a kisgyermekes családok egészségét szem előtt tartva – egy rendezvény helyett két külön helyszínen és időpontban várjuk az óbudai, illetve a békásmegyeri családokat:

  • 2022. szeptember 30-án, pénteken 9.30-tól 13.00 óráig az Óbudai Kulturális Központban (Bp. III. San Marco u. 81.),
  • 2022. október 11-én, kedden 9.30-tól 13.00 óráig a Békásmegyeri Közösségi Házban (Bp. III. Csobánka tér 5.).

A rendezvény 9.30-kor megnyitóval veszik kezdetét, az egészségnapot Dr. Kiss László Óbuda-Békásmegyer polgármestere nyitja meg, majd a programok – mindkét helyszínen – egészen 13 óráig várják valamennyi kerületi várandóst, 0-3 éves korú gyermekkel érkező anyukát, apukát és nagyszülőket. Az idei egészségnapon is számos tartalmas programot, bemutatót, ingyenes szűrővizsgálatot és tanácsadást kínálunk az óbudai-békásmegyeri kisgyermekes családok számára. Minden program ingyenes.

Programjaink

laktációs tanácsadás, konzultációs lehetőség a rendezvény alatt IBCLC laktációs tanácsadó védőnők segítségével, egyéni tanácsadás előzetes regisztrációt követően is lehetséges 20 perces időtartamban
baba-elsősegély oktatás: A program a Magyar Vöröskereszt Budapest Fővárosi Szervezet III. kerületi Kirendeltségének együttműködve valósul meg, előadó: Barabás Dénesné Jeanette, a Magyar Vöröskereszt munkatársa. Előzetes regisztráció szükséges a kozpont@obudaivedonok.hu e-mail címen. (A regisztrációhoz szükséges adatok: név, hány fővel érkeznek, területi védőnő neve). A jelentkezés a visszaigazolást követően válik véglegessé.
szülésre felkészítés: baba fürdetése, biztonságos fogása, köldökcsonk ápolás – gyakorlati oktatás kezdő szülőknek védőnők segítségével, babakelengye, találkozás Schilling Krisztina kórházi védőnővel (Szent Margit Kórház)
szülés utáni rehabilitáció: előadás és tornabemutató szétnyílt hasizom és császárheg kezelés témában – Dr. Ozsvárt Orsolya Friderika okleveles sportrehabilitációs tréner, Mommy belly tréner: – előregisztráció szükséges (foglakozások kezdete 12.00 óra) – babákkal együtt várjuk az anyukákat 🙂
babamasszázs-bemutató – okleveles babamasszázs oktató védőnőkkel
hordozási tanácsadásMolnár Enikő baba – és gyermekhordozási tanácsadóval
korai fejlesztő intézmények bemutatkozása, konzultációs lehetőség a Gézengúz Alapítvány, BHRG Alapítvány és az Óbudai Fejlesztőház szakembereivel
egyéni mozgásfejlődési konzultáció Madács Anita BHRG Alapítvány szakmai vezetőjével előzetes regisztrációt követően
bölcsődei beszoktatás, szolgáltatások: találkozás az Óbudai Egyesített Bölcsődék szakembereivel
Hogyan lehetsz kiegyensúlyozottabb, boldogabb anyuka?dr. Schubauer Szabina Life és gyerek coach & mediátor előadása az anya – burnoutról, a kiégés jeleiről (az előadás 10.15-kor kezdődik)
egészségügyi szűrések a Szent Margit Rendelőintézettel: testösszetétel-mérés, táplálkozási tanácsadás dietetikussal, fogászati konzultáció Dr. Remsey Zsuzsanna gyermek fogszakorvossal
Egészségfejlesztési Iroda programja: szülői készségek fejlesztése az egészségfejlesztési iroda mentálhigiénés szakemberével
védőnői szűrések gyermekeknek (vérnyomás mérés, látás, színlátás, sztereolátás, hallás)
EPIPEN használatának a megtanítása iskolavédőnők segítségével
babakonyha, hozzátáplálási tanácsok kóstolóval, receptekkel
– bemutatók, tanácsadások, tombola

A Békásmegyeri Közösségi Házban további programok:

Előjegyzés, regisztráció

Békásmegyeri Közösségi Ház – 2022. október 11. kedd

A rendezvény ideje alatt időpontfoglalás nélkül is kérhetik a szakemberek véleményét, ezekben az esetekben rövidebb kérdésekben több érdeklődőnek tudunk tájékoztatást nyújtani. Szíves megértésüket köszönjük.

Baba-elsősegély oktatás – regisztráció e-mailben

A program a Magyar Vöröskereszt Budapest Fővárosi Szervezet III. kerületi Kirendeltségének együttműködve valósul meg, előadó: Barabás Dénesné Jeanette, a Magyar Vöröskereszt munkatársa. Előzetes regisztráció a kozpont@obudaivedonok.hu e-mail címen történik. A regisztrációhoz szükséges adatok: név, hány fővel érkeznek, területi védőnő neve. A jelentkezés a visszaigazolást követően válik véglegessé. A programra elsősorban III. kerületi szülők jelentkezését várjuk, más kerületből jelentkezők a szabadon maradt helyek függvényében vehetnek részt az oktatáson.

Egyéni laktációs tanácsadás – előjegyzés időpontfoglalással

Egyéni tanácsadásra a már megszült édesanyákat várjuk szoptatással kapcsolatos kérdésekkel, problémákkal.

Tanácsadást vezeti Czákné Varga Ildikó és Fülöp-Rákóczi Anna IBCLC laktációs szaktanácsadó védőnő

Egyéni mozgásfejlődés konzultáció – előjegyzés időpontfoglalással

Tanácsadást vezeti: Madács Anita, a BHRG Alapítvány szakmai vezetője

Kérdések, amikkel kapcsolatban várják a szülők megkeresését: fejlődési sajátosságok 3 hó – 8 éves korban, felmerülő problémák, lehetséges megoldások

Szülés utáni rehabilitációs előadás és tornabemutató (szétnyílt hasizom és császárheg kezelés) – előjegyzés időpontfoglalással

Előadó: Dr. Ozsvárt Orsolya Friderika okleveles sportrehabilitációs tréner, gerinctréner, Mommy belly tréner

Munkája során kiemelten foglalkozik a szülés utáni szétnyílt hasizom összezárására irányuló speciális tréninggel. Sokak számára ismeretlen az a tény, hogy a szülést követően kialakult derékfájások jelentős hányadának hátterében ez a probléma bújik meg „rejtett okként” és a szétnyílt hasizom kezeletlensége a medencefenék elrenyhüléséhez, vizelettartatási problémákhoz és porckorongsérv lassú kialakulásához vezethet.

Nagyon fontosnak tartja a császármetszést követő manuális és eszközös hegkezelés minél szélesebb körben való közismertté tételét, hiszen számos, a szülést követő mozgásszervi fájdalom, mozgástartománybeli beszűkülés, a petefészekben kialakuló ciszták és méhtályog mögött egy kezeletlen császárheg állhat a háttérben felelősként.

De mindez a fentebb felsorolt probléma elkerülhető megfelelő és tudatos prevencióval, megelőzéssel és ha már kialakult a probléma, akkor korrekt tudáson és együttműködésen alapuló rehabilitációval.

Időpontfoglalás

Kérjük, válassza ki a helyszínt, a kívánt ingyenes szolgáltatást és a hozzá kapcsolódó személyt. Ezután keresse meg a naptárban az Ön által felkeresni kívánt esemény dátumát (Óbudai Kulturális Központ – 2022. szeptember 30; Békásmegyeri Közösségi Ház – 2022. október 11.), majd válassza ki az Önnek megfelelő időpontot. A rendszer automatikusan rögzíti az időpontját. Csak a szabadon maradt időpontok „aktívak”, a többi időpontot már lefogalta Ön előtt valaki.

A legfoglalt időpontra kérjük, pontosan érkezzen. Amenniyben a lefoglalt időpontot mégsem tudja igénybe venni, kérjük mielőbb jelezze felénk a kozpont@obudaivedonok.hu e-mail címen.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk programjainkra!