Óbudai Kisgyermekes Családok Egészségnapja – részletes programajánló

A várandósoknak és kisgyermekes családoknak szóló program idén 2017. október 20-án, pénteken 9.30-13.00 óra között kerül megrendezésre Óbuda-Békásmegyer Védőnői Szolgálata szervezésében az Óbudai Kulturális Központban (III. Bp. San Marco u. 81.). Mint minden évben, a szervezők az Anyatej Világnapjához kapcsolódóan idén is e rendezvénnyel köszöntik azokat a kerületben élő édesanyákat, akik hosszú ideig – több hónapig vagy akár éveken keresztül is – anyatejjel táplálják gyermeküket.

A rendezvény 9.30-kor, ünnepélyes megnyitóval veszi kezdetét, Bús Balázs polgármester úr köszöntő szavaival.  A megnyitó keretében idén is jutalmazzuk a Heim Pál Kórház Anyatejgyűjtő Állomására legtöbb női tejet adó III. kerületi édesanyák kitartó munkáját, amellyel így a kis súllyal született babáknak tudnak segíteni. A megnyitót az Óbudai Százszorszép Óvoda csoportjának rövid műsora színesíti. Ezt követően a program egészen 13 óráig várja valamennyi kerületi várandóst, gyermekével otthon lévő anyukát, apukát és külön nagy szeretettel várjuk a nagymamákat, nagypapákat is, hiszen az idei évben külön meglepetéssel készülünk a rendezvényre látogató valamennyi nagyszülőnek.

Az idei egészségnap keretében is színes szakmai bemutatókkal, programokkal várjuk a családokat. Az óbudai védőnői szolgálat munkatársai szoptatási tanácsadással, csecsemő- és kisdedtáplálási bemutatókkal, kóstolóval egybekötött babakonyhával, babamasszázs foglalkozással, valamint számos hasznos tanácsadással várják a szülőket. A Magyar Vöröskereszt tagjai segítségével az elméleti ismeretek átadása mellett a gyakorlatban is kipróbálhatják az újszülött és csecsemő újraélesztés technikáját, a Peter Cerny Alapítvány mentősei pedig a rendezvény bejáratánál leállított koraszülött mentőautó bemutatóra invitálják a látogatókat. A színházteremben kialakított játszóházban az Óbudai Egyesített Bölcsődék szakképzett kisgyermeknevelői és több – korai fejlesztéssel foglalkozó – szakmai szervezet, családi napközi várja a legkisebbeket és szüleiket. Az Önkormányzat és az óbudai szociális intézmények, egyesületek részvételével tájékozódhatnak a gyermekes szülőknek járó kerületi támogatásokról, szolgáltatásokról, kisgyermekes családoknak szóló programokról.  A Fővárosi Kormányhivatal III. kerületi Népegészségügyi Osztálya élelmiszerbiztonság és a helyes kézmosás területén nyújt ismereteket. Az Elveszett Állatok Alapítvánnyal a felelős állattartással, hordozási tanácsadó segítségével pedig babahordozó eszközökkel, próbahordozással ismerkedhetnek meg az érdeklődők. Emellett termékbemutatók keretében natúr kozmetikumok, alternatív gyógyászati lehetőségek is megtekinthetők lesznek.

Ingyenes szűrővizsgálatokat kínálunk már a legkisebbeknek is. A Szent Margit Rendelőintézet közreműködésével az eseményre látogatók ingyenes csecsemő és gyermek szemészeti szűrésen (Plusoptix készülékkel), valamint bőrgyógyászati szűrésen vehetnek részt. A Svábhegyi Gyermekgyógyintézet allergológusát a gyermekeket is egyre gyakrabban érintő táplálkozási allergiákkal kapcsolatban kérdezhetik, emellett konduktor segítségével gyermekortopédiai szűrésen is részt vehetnek.

A rendezvény alatt meghívott szakértőinkkel, orvosainkkal egyéni konzultációs lehetőséget biztosítunk a résztvevőknek, mely alatt – szükség esetén – a gyermekek felügyeletét is vállaljuk. Kérdezhetnek csecsemő és gyermekgyógyász szakorvost a gyermekkori betegségekkel, immunrendszer erősítésével vagy az ajánlott védőoltásokkal kapcsolatban. Válaszokat kaphatnak az érdeklődők a tejfogak ápolása, a fogszuvasodás megelőzése terén. A Szent Margit Kórház gyakorlott szülésznői a várandósok kérdéseit a várják, a dieteikus pedig táplálkozási tanácsokat ad a várandósság, szoptatás alatti helyes étrend és a terhességi diabetesszel kapcsolatban. A munkába való visszatéréssel kapcsolatban nyújt segítséget a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom Óbudai csoportja által delegált munkaügyi és álláskeresési tanácsadó, valamint felvilágosítást kaphatnak a gyermekek után járó ellátási formák (csed, gyed, gyes) igénylésével, jogosultságával kapcsolatban az adó és társadalombiztosítási szakértőjük segítségével. Meghívott trénerünk segítségével megismerkedhetnek a korai anya-magzat kötődését segítő perinatális haptonómia módszerével is.

A nap folyamán 10-kor és 10.30-kor Ringató foglalkozásra, 11 órakor pedig Iciri-Piciri Táncház bemutatóra és is várjuk a gyermekekkel érkező családokat.

11.30-kor tombolasorsolás keretében a rendezvényre látogatók között számos, a kiállítók által felajánlott ajándékcsomagot sorsolunk ki.

Hagyományörző módon idén is megtekinthetik a védőnői tanácsadók által készített anyatejes tablókat, a III. kerületi anyatejes babák fotóival. A rendezvény alatt babakocsi megőrzést, szoptatási és pelenkázási lehetőséget biztosítunk.

A program ingyenesen látogatható.

Tekintse meg az esemény plakátját is itt.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!