Szoptatás Világhete cikksorozat – 7/6. cikk – Anyatej donáció – női tej adása

Az utóbbi években jelentősen csökkent az anyatejadó édesanyák száma. A koraszülött intenzív osztályokon lévő, majd hazaérkezett PICi babáknak és a betegséggel küzdőknek viszont egy hatalmas segítség és nagyon fontos a gyógyuláshoz az, hogy a kezdetektől kaphassanak anyatejet. Számukra az anyatej élő sejtjei még sokkal fontosabbak, mint időre született társaiknak. A donor tej megóvhatja őket számos fertőzéssel szemben, amely éretlenségük vagy betegségük miatt őket fenyegetik. 

Sajnos az interneten egyre nagyobb piaca van az illegális,  bevizsgálatlan  anyatejnek. Magyarországon 19 anyatejbank található. Ha szeretne segíteni abban, hogy minél több koraszülött és beteg csecsemő kaphasson donor tejet, szeretne tejleadó lenni, a feltételekről érdeklődjön védőnőjénél. Sok édesanya bizalmatlan más anya tejével kapcsolatban, de a törvényi szabályozás nagyon szigorú elvárásokat támaszt ezzel kapcsolatban, hogy a donor tej biztonságos legyen. A Szoptatásért Magyar Egyesület és a Melletted a helyem Egyesület közös kampányfilmje és plakátjai pontos és mindenre kiterjedő információt nyújtanak erről. 

Ne a csapba öntse, csatlakozzon a tejleadó édesanyákhoz!  

Hasznos információk

Heim Pál Gyermekkórház Anyatejgyűjtő Állomás: http://heimpalkorhaz.hu/anyatej/ cím: 1131 Budapest Madarász Viktor u. 22-24. (A Heim Pál Gyermekkórház Madarász utcai részlegének területén.) Tel: +36-1 349-8574E-mail: anyatej@heimpalkorhaz.hu

Budapest III. kerületi Anyatej DEPO (Női tej átvétele)

Óbuda-Békásmegyer Védőnői Szolgálata, 1032 Budapest Vörösvári út 88. Frey Márti védőnő, Telefon: 387-7502, 250-9166

Összeállította: Czákné Varga Ildikó védőnő, IBCLC laktációs szaktanácsadó