A védőnők már e-mailen is várják a szülők kérdéseit

Intézményünk a 2018. évben Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata támogatásával közel 13 millió Ft értékű informatikai eszközfejlesztést valósíthatott meg, mely során 25 db új asztali számítógép, 19 db laptop és 61 db új okostelefon került beszerzésre a 7 telephelyünkre – mondja el Schadek-Bíró Éva, a Védőnői Szolgálat intézményvezetője.

Az eszközfejlesztés következtében a védőnők munkakörülményei jelentősen javultak a korábbi évekhez képest. A mostani fejlesztésnek köszönhetően elmondhatjuk, hogy mára a kerület valamennyi védőnője saját mobiltelefonnal és külön számítógéppel (a területi védőnők asztali géppel, az iskolavédőnők laptopokkal) rendelkezik. Mindezek segítségével nemcsak a tanácsadóban és az iskolákban végezhetik optimális körülmények között a védőnők az adminisztratív feladataikat, hanem a családokkal történő gyors és célzott kommunikáció is számos ponton egyszerűbbé vált.

A családok mostantól már nemcsak mobiltelefonon kereshetik a saját védőnöjüket, ha egy problémával kapcsolatosan a tanácsukat kérik, hanem ezentúl a saját, munkahelyi e-mail címek segítségével, megbízható internetes belső hálózaton keresztül a védőnők e-mailen is tudják tartani a kapcsolatot a családokkal és a szakma többi tagjával (más védőnővel, gyermekorvosokkal, családsegítőkkel, stb.) egyaránt. Korábban a védőnői tanácsadók egy-egy központi e-mail címmel rendelkeztek, ezt azonban a védőnők közösen használták.

Természetesen egyik sem váltja ki a személyes találkozások, családlátogatások fontosságát, de számos esetben megnyugtatja a szülőket, ha kérdéseikre ezeken a csatornákon keresztül gyorsan választ kaphatnak a szakemberektől. Erre a most szülőképes generáció részéről egyértelműen nagy igény mutatkozik a munkánk során. A védőnők elmesélik, hogy sokszor nem is kérdés formájában érkezik a megkeresés hozzájuk, hanem fotót küldenek az anyukák. Így a védőnő rögtön láthatja is, mi lehet az adott probléma oka.

A védőnők e-mail címe 2019. januártól már a honlapon, az utca név vagy iskola szerinti keresőben is megtalálható a védőnő egyéb elérhetőségei, telefonszámai mellett, illetve érdeklődhetnek a védőnőjüktől.