Digitális tanácsadásokkal segítik az óbudai védőnők a kismamákat, szülőket

Intézményünk védőnői a koronavírus elleni védekezés miatt a korábbi családlátogatások, védőnői tanácsadások mellett a távkonzultáció keretében új, digitális módszereket vezettek be, ezzel segítve a kismamákat, szülőket.

Az elmúlt évek során az önkormányzat támogatásával történt informatikai fejlesztések eredményeként a védőnőink felszereltsége az informatikai eszközök terén optimálisnak mondható. Nálunk természetes „munkaeszköz” – nem csak COVID-os időszakban – a saját mobiltelefon internettel, a számítógép vagy a laptop. Minden védőnő egyéni e-mail címmel rendelkezik. Az eddigi védőnői tevékenységünket meghatározó személyes kapcsolattartásra sajnos most nincs annyi lehetőségünk, mint korábban, így a kolléganőink közül sokan alakítottak ki a telefonos, e-mailes kapcsolattartási mód mellett online, élő képes, videós távkonzultációkat, melyre a szülők részéről is nagy igény mutatkozik. Mára a napi munkánk részévé vált a Messengeren, Skype-on vagy Zoom-on keresztül tartott „védőnői tanácsadás”, mellyel nagyon pozitívak az eddigi tapasztalataink mind a védőnők, mind a szülők részéről.

Intézményünk honlapjának (www.obudaivedonok.hu) bővítésével a Digitális tanácsadás menüben olyan hasznos, hiteles forrásokból származó szakmai anyagokat, oktató videókat gyűjtöttünk össze, amelyek megtekintésével segíthetünk a szülőknek abban, hogy az otthonaikban – a szakemberek, pl. házi gyermekorvos, védőnő közvetlen jelenléte nélkül is – könnyebben eligazodjanak a gyermekek gondozásának számos területén – a várandósságtól az óvodás korú gyermekek ellátásig.

Intézményünk munkatársai emellett saját készítésű videókkal igyekeznek még személyesebbé tenni a gondozottakkal való kapcsolatot. Így láthatnak videót a kismamák helyes táplálkozásával, testmozgásával kapcsolatosan. Szintén munkatársunk segítségével készült videó az újszülöttek hazaadását követő első napokról, de az első hónapokban a babáknál oly gyakran jelentkező hasfájással kapcsolatosan is hallhatják a védőnőnk tanácsait.

A honlapunk nem csupán a családok tájékoztatását segíti, hanem a napi prevenciós munkánk során is használjuk. Így például a Védőnői szűrővizsgálatok menüben a korkoz kötött kötelező védőnői státuszvizsgálatok kérdőívei is letölthetőek. Emellett a szülői kérdőívek kitöltését segítő videósorozat is megtekinthető. Az Információk között a családok számára összegyűjtöttük azokat az oldalakat, ahol a gyermekek után járó ellátásokról, önkormányzati segélyekről, orvosi ügyeletekről is tájékozódhatnak.

Nagy kihívás volt a mi számunkra is, hogy ebben a rendkívüli helyzetben a kerületünkben oly népszerű baba-mama klubok, baba-masszázs tanfolyamok helyett most hogyan tudjuk a családokat, kisebb közösségekben is támogatni, erősíteni. Ezen a téren is sikerült fejlődnünk, hiszen május 12-től a kerületünkben Online Babamasszázs tanfolyamok indulnak – a védőnői szolgálatunktól megszokott módon, továbbra is ingyen. Online prevenciós programjainkat a továbbiakban is igyekszünk bővíteni, így például terveink között szerepel, hogy hamarosan szoptatási tanácsadással is megkereshetik laktációs szaktanácsadó kolléganőnket – természetesen online.

A közösségi média használatával az intézményünk Facebook oldalán is rendszeresen teszünk közzé olyan szakmai ajánlásokat, cikkeket, amelyeket a kisgyermekes szülők számára hasznosnak tartunk. Itt az intézményi oldalon kívül kisebb zárt csoportjaink is vannak, ilyen például a Vöröske babaklub, Békásmegyer – Ófalu kismamái, a Kaszásdűlői baba-mama klub és a Mókuska babaklub is, melyekhez az adott területen élő kisgyermekes családok csatlakozhatnak.

A védőnők a gyermekek fejlődése során több, mint száz éve vannak jelen a családok életében, szakmánk ezalatt számos fejlődési szakaszon ment keresztül az adott kor kihívásainak megfelelően. Munkánk során most is az vezérel bennünket, hogy mindig a családok igényei alapján, a legmegfelelőbb eszközök, módszerek segítségével tudjunk részt venni a kisgyermekek egészségmegőzésében, itt Óbuda-Békásmegyeren.

Schadek-Bíró Éva intézményvezető