Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét 2020.

Fontos, amit megosztasz?/! Duma helyett tudj meg többet!

Cél, hogy a lehető legtöbben lássák azt, hogy a méhnyakrák megelőzése legnagyobb részt rajtunk múlik.

A Mályvavirág Alapítvány országos kampánya a XIV. Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét alkalmából Idén január 20. és 26. között kerül megrendezésre az Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét, amelynek keretében Magyarországon az immáron nem csak hazai, hanem 2017 óta nemzetközi keretek között is működő Mályvavirág Alapítvány országos kampányt hirdet a méhnyakrák-prevenció fontosságának hangsúlyozására.

A kampány célja ezúttal is az, hogy nők és férfiak egyaránt minél szélesebb körben jussanak a lehető legtöbb információhoz a HPV-vel, méhnyakrákkal, a megelőzési -, valamint a kezelési illetve az utókezelési lehetőségekkel kapcsolatban, akár ők maguk, akár egy családtagjuk vagy barátjuk az érintett.

Az Alapítvány idén a települések programjai mellett az online figyelemfelhívást választotta a kampány fő eszközének. Az internet és a közösségi médiában való szinte folyamatos jelenlétünk tehát nem csak teret ad a kampány mondanivalójának, a témáját is meghatározza. Célja, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy, bár a mindennapi életünk szerves része az online kommunikáció, mégis sokszor hajlamosak vagyunk teljesen felesleges információkat megosztani, miközben az igazán fontos – sokszor életbevágó – dolgokra nem hívjuk fel egymás figyelmét, hiszen előfordul, hogy bizonyos témákról – mint például az egyes betegségekről – kellemetlen beszélni, vagy nem rendelkezünk elegendő információval.

Fontos, amit megosztasz?/! #dumahelyett – tudj meg többet! A Mályvavirág Alapítvány ezzel az üzenettel szeretne ösztönözni mindenkit, akinek életében bármilyen szinten jelen van a közösségi média, hogy üres tartalmak mellett – vagy inkább helyett – igyekezzen ismerőseivel olyan témákról is beszélgetni, olyan gondolatokat is megosztani, amelyek talán nem szórakoztatóak, de rendkívüli súllyal bírnak.

A tájékoztatás a prevenció egyik legfontosabb eszköze! Minél többet beszélünk valamiről, annál alaposabban beépül a mindennapi életünkbe, a megelőzés gondolatának pedig muszáj beépülnie! Az emlőrák mellett ugyanis a méhnyakrák a nőket érintő egyik leggyakoribb daganattípus, amely még a rákmegelőző állapotban kiszűrhető. Rendszeres szűréssel és a HPV elleni védőoltással közel 100%-ban megelőzhető lenne a betegség kialakulása. Ennek ellenére Magyarországon még mindig évente kb. 1200 új megbetegedést diagnosztizálnak, és közel ötszáz nőt veszítünk el méhnyakrákban. Sajnos azonban a hölgyek kisebb százalékáról mondható csak el, hogy időt és figyelmet szentel a rendszeres szűrésnek.

A méhnyakrák kialakulásáért a humán papillomavírus (HPV) rákkeltő típusai felelősek. A vírus meglehetősen gyakori, a szexuális életet élő nők közel 80 százaléka és a férfiak fele legalább egyszer megfertőződik vele élete során. A legtöbb esetben a fertőzés gyorsan és viszonylag tünetmentesen elmúlik, ha azonban évekig is fennáll, abból daganat alakulhat ki. A rendszeres szűrővizsgálatok azért is kiemelten fontosak, mert minél korábbi stádiumban ismerik fel a betegséget, annál jobbak a gyógyulás esélyei. Az éves szűrés mellett a megelőzés másik nagyon fontos pillére a védőoltás, ami megakadályozza, hogy tartós HPV fertőzés alakuljon ki a szervezetben. Ma már nemcsak tizenéves lányoknak, hanem felnőtt nőknek is ajánlott, abban az esetben is, ha korábban volt HPV fertőzése. A védőoltást a fiúknak is érdemes megfontolni, mert náluk is okozhat betegséget a HPV.

A Mályvavirág Alapítvány elkötelezetten dolgozik azon, hogy a 12 éves fiúk is térítésmentesen, a szülő és a gyermek közös döntése alapján megkaphassák a HPV védőoltást! A szűrésen és a védőoltáson kívül számos további lehetőség segítheti a megelőzést (HPV teszt, otthoni HPV önmintavevő-teszt, biomarker vizsgálat) és a gyógyulást (műtétek, kezelések, így például biológiai terápia, immunterápia). Szűrést ma már a nőgyógyászok mellett védőnők is végeznek.

Az Alapítvány támogatásával a csatlakozott ’Mályvavirág Nagykövetek’ országszerte közel 150 településen várják az érdeklődőket a témához kapcsolódó különféle ismeretterjesztő előadásokkal, rendezvényekkel, gyöngyfűzéssel, mégpedig azzal a céllal, hogy ebben az egy hétben sokkal intenzívebben kerüljenek a figyelem középpontjába a méhnyakrák, a HPV és a betegséghez kapcsolódó megelőzési lehetőségek. A preventív előadások mellett több helyszínen sor kerül a már hagyománnyá vált gyöngyfűzésre is. Gyöngyökből karkötőket fűznek, melyeket idén is a települések kórházainak nőgyógyászati osztályaira juttatnak el, a méhnyakrák-műtétre váró vagy az ezen átesett, gyógyuló érintetteknek, azzal az üzenettel: nincsenek egyedül! A támogató segítségnek óriási ereje van, ahogyan a mályvavirágnak is, mely erős, kitartó és nagyon szép. Olyan, mint a női lélek, csak előfordul, hogy a szirmai megsérülnek…

A Mályvavirág Alapítvány 2013 májusában alakult azzal a céllal, hogy egyszer elmondhassuk, Magyarországon egyetlen nőt sem veszítünk el a méhnyakrák miatt. Tájékoztató programjain, rendezvényein a megelőzés és a korai felismerés fontosságára hívja fel a figyelmet. Az Alapítvány elsődleges célja tehát a prevenció, azaz a szűrések és a védőoltások igénybevételi arányának növekedése által elérni azt, hogy a méhnyakrákos megbetegedések, valamint a betegség okozta halálozások száma jelentősen csökkenjen. Célja továbbá a már kezelés alatt állók rehabilitációjának megszervezése, lebonyolítása. 2015 óta dolgoznak a nőgyógyászati daganattal, azaz petefészek-, méhtest-, szeméremtest- és hüvelyrákkal érintettekért is.

Az elmúlt években a Mályvavirág Alapítvány kapoccsá vált a méhnyakrákos nők, az orvosok, a védőnők, a hatóság, a média és a lakosság között. Számos programmal, kezdeményezéssel dolgozik azért, hogy az egészséges nők tudatossá váljanak a méhnyakrák megelőzésben, hogy a lehető legtöbben a lehető legtisztábban lássák azt, hogy a méhnyakrák megelőzése legnagyobb részt rajtunk múlik.

2020-ban már hetedik alkalommal szervezi a Mályvavirág Alapítvány az Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét hazai kampányát. Emellett elhivatottan dolgozik azért, hogy minden egyes méhnyakrákos nőhöz eljussanak Gyógyulást Segítő Programjukkal a betegek teljes körű testi-lelki támogatása és életminőségük javítása érdekében. Az Alapítvány 2017-ben kapcsolódott be az Európai Nőgyógyászati Daganatok Társaságának betegszervezeti hálózatába, melynek köszönhetően nemzetközi tapasztalatokkal gazdagodva dolgozhat tovább céljai megvalósításáért. 2019-ben Tóth Icót (képünkön), az Alapítvány elnökét az ESGO-Engage társelnökévé választották Európában.

Forrás: www.weborvos.hu