Ingyenes HPV elleni oltás 7. osztályos fiúk részére

A 2020/2021. tanévben először nyílik lehetőség arra, hogy a 12. életévüket betöltött, és az általános iskola VII. osztályát (7. évfolyamát) szeptemberben kezdő leányok mellett a fiúk is önkéntes HPV elleni védőoltásban részesüljenek az oktatási intézményben szervezett oltások során.

Mivel a HPV okozta rákmegelőző állapotok és rákos megbetegedések nem kizárólag a leányoknál/nőknél fordulnak elő, fontos, hogy a fiúknak/férfiaknak is biztosítsunk lehetőséget a védettség elérésére. A védőoltáshoz a GARDASIL9 elnevezésű vakcina biztosított. Az oltóanyag a HPV 9 típusa (6-os, 11-es, 16-os, 18-as, 31-es, 33-as, 45-ös, 52-es, 58-as) által okozott betegségek ellen nyújt védelmet.

A védőoltások két részből állnak (betöltött 15 éves kor felett 3 oltás kell), melyek a lányokkal egy időben – iskolai kampányoltás keretében történnek. A HPV kampányoltást úgy kell megszervezni, hogy az első részoltás beadására októberben  kerüljön sor. Az oltás – az iskolaorvos döntése alapján – egyidőben is történhet a Hepatitos B oltással (egyik kar, másik kar). Erről az iskola védőnője tud felvilágosítást adni.

Óbuda-Békásmegyer Védőnői Szolgálata Iskolavédőnők elérhetősége itt.

Az   iskola-egészségügyi   szolgálat   védőnője   –   az   iskolavédőnő – által küldi ki a Szülői tájékoztatót minden érintett 7. osztályos fiú szülei részére. A tájékoztató letölthető itt.

A „Szülői nyilatkozat” visszaérkezési határideje: 2020. október 5. (ettől eltérő, korábbi időpontot is megadhat az iskola-egészségügyi szolgálat).

Az iskola- egészségügyi szolgálatokon kívül végzendő oltásokhoz térítésmentes oltóanyagot nem biztosítható, az iskola-egészségügyi szolgálat nem adhatja át az oltóanyagot iskolán kívüli védőoltáshoz. Amennyiben a háziorvossal, házi gyermekorvossal kívánja beadatni a szülő gyermekének az oltást, ehhez a vakcinát a gyógyszertárban térítés ellenében szerezheti be.

Hasznos információk szülőknek

SEGÍTÜNK A DÖNTÉSBEN! – a Mályvavirág Alapítvány által AZ ISKOLÁKNAK KÜLDÖTT TÁJÉKOZTATÓ CSOMAG TARTALMA ONLINE IS ELÉRHETŐ.

A Biztos Kezek alapellátó gyermekorvosok szülői fóruma kiadványa

További hasznos linkek, hivatkozások:

Gardasil 9 alkalmazási előírás https://ogyei.gov.hu/gyogyszeradatbazis&action=show_details&item=169110

1. https://www.kormany.hu/hu/emberi-eroforrasok-miniszteriuma/hirek/iden-osztol-a-7-osztalyos-fiuk-is-megkaphatjak-a-hpv-elleni-oltast

2. https://www.cdc.gov/std/hpv/stdfact-hpv.htm

3. Kásler M. A humán papillóma vírus okozta megbetegedések, megelőzésük lehetőségei és ennek népegészségügyi előnyei. Orvosi Hetilap Supplementum, 2012. December

4. https://www.antsz.hu/felso_menu/temaink/jarvany/hpv_2018/hpv_tajekoztato_2018.html

5. https://mta.hu/tudomany_hirei/a-fiuk-beoltasa-is-szukseges-a-mehnyakrak-felszamolasahoz-110783….

6. Marty R. et al, BMC Cancer, 2013;13:10

7. Van Dyne EA at al. MMWR 2018,67, 218-226.

8. https://www.cancer.org/cancer/oral-cavity-and-oropharyngeal-cancer/causes-risks-prevention/risk-factors.html

9. https://www.survivornet.com/articles/the-fdas-approval-of-hpv-vaccine-gardasil-for-head-and-neck-cancers-could-help-millions-like-michael-douglas-and-val-kilmer/

10. Giuliano et al. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev. 2008 Apr;17(4):805-8.

11. https://www.cdc.gov/mmwr/volumes/68/wr/mm6833a3.htm?s_cid=mm6833a3_w>

12. https://vaccine-schedule.ecdc.europa.eu/Scheduler/ByDisease?SelectedDiseaseId=38&SelectedCountryIdByDisease=-1

13. Hall MT, Simms KT, Lew JB et al. Lancet Public Health 2019;4: e19–27

14. https://www.europeancancer.org/component/attachments/?task=download&id=126

Forrás:

https://malyvavirag.hu/; https://www.facebook.com/BiztosKezekAlapellatoGyermekorvosokTarsasaga/