Gyermekorvosi tájékoztató a COVID-19 járvány ideje alatti protokollról gyermekes családoknak

Az Országos Házi Gyermekorvosi Kollegiális Szakmai Vezetői Hálózat tájékoztató anyagában összefoglalja mindazt, amit a gyermekes családoknak a járvány ideje alatt tudniuk kell a különböző betegségekkel kapcsolatos tünetekről, valamint a gyermekorvosi ellátás rendjéről.

A tájékoztató anyag első és legfontosabb megállapítása, hogy a koronavírus teszt nélkül valójában megkülönböztethetetlen más, az őszi-téli náthás-hurutos időszakban a gyermekek között gyakori, banális vírusos betegségtől, egyszerű megfázástól, influenzától, gyomorrontástól.

Az orvosok számára kötelező járványügyi eljárásrend szerint koronavírus-fertőzésre gyanúsnak kell tartani mindenkit – beleértve a gyermekeket is -, akinél az alábbi tüneteknek akár csak egyike is fennáll:

 • láz
 • köhögés
 • nehézlégzés
 • szaglásvesztés, ízérzés zavara vagy hiánya.

Ezek azonban gyermekeknél csak a bizonyított esetek felében jelentkeznek, az esetek kb. harmadában hányinger, hányás, hasmenés, vagy csak kifejezett gyengeség, levertség, fejfájás, hidegrázás, izomfájdalom a figyelmeztető tünet.

 • Fontos, hogy iskolás gyermekeinkkel beszélgessünk el a kézfertőtlenítés, a helyes maszkhasználat, a szociális távolságtartás fontosságáról, támogassuk őket abban, hogy vegyenek részt az iskolai higiénia fenntartásában, gyakoroljuk a helyes kézmosást.
 • Biztosítsunk gyermekünk számára saját ivóvizes kulacsot, hívjuk fel a figyelmét, hogy ezt kizárólag ő használja, és most ne ossza meg társával a tízórait, uzsonnát.
 • Tájékoztassuk az intézményt valamennyi (otthoni és munkahelyi) elérhetőségünkről, és támogassuk a pedagógusokat a szabályok betartatásában.
 • Óvoda, iskola utáni közös programok, foglalkozások, szakkörök, tanfolyamok közül csak olyant válasszunk, ami szabad térben végezhető és a megfelelő szociális távolság a gyermekek között betartható.
 • Készüljünk fel arra, hogy bármikor hirtelen kell mennünk gyermekünkért.

Alapszabály, hogy csak teljesen tünetmentes gyermeket engedjünk közösségbe!

Ha a gyermekünk betegnek tűnik, maradjon otthon. Ha olyan tünetek jelentkeznek, amiket koronavírus is okozhat (láz, köhögés, nehézlégzés, íz- és szaglásvesztés, torokfájás, hányás, hasmenés, fejfájás, izomfájdalom, fáradékonyság, hidegrázás, feltűnő gyengeség), telefonon vegyük fel a kapcsolatot a gyermek orvosával!

A legtöbb esetben a diagnózis telefonon keresztül is felállítható, és megbeszélhetők a gyermek otthoni ápolásával kapcsolatos teendők. Ha vényköteles gyógyszerre van szükség, akkor az e-receptre történt felírás után ez bármely gyógyszertárban kiválható. Ha a gyermeket COVID-19 fertőzésre gyanús esetnek minősíti a gyermekorvos, utasítani fogják a szülőket a gyermek otthoni elkülönítésére és a továbbiakban enyhe tünetek esetén távkonzultáció segítségével követik a betegség lefolyását.

A gyermek háziorvosa intézkedhet a térítésmentes COVID-19 teszt elvégzéséről, amennyiben azt szükségesnek tartja. A mintavétel a mentőszolgálat hatáskörébe tartozik, a háziorvosi rendelőben nincs lehetőség tesztelésre. Járványügyi szempontból jelenleg kizárólag az orr- és torokmintából végzett, a vírus örökítő anyagának kimutatására alkalmas PCR vizsgálat fogadható el, a vérmintából történő gyorsteszt nem. A mintavétel a beteg lakásán történik, a mentőszolgálat kapacitásától függően általában 48 órán belül.

Pozitív eredményről hivatalos tájékoztatást kap a lakcím szerinti népegészségügyi osztály, aki a hatósági karantén elrendelése mellett megkezdi a kontakt személyek felkutatását. Ugyanez történik akkor is, ha az óvodában, iskolában a gyermekünk csoporttársáról, osztálytársáról, esetleg a pedagógusról, vagy intézeti dolgozóról derül ki, hogy COVID-19 pozitív.

COVID-19 fertőzésre gyanús, de pozitív PCR teszttel nem igazolt beteg gyermek tünetmentes testvérei, szülei, családtagjai nem minősülnek kontakt személynek, így közösségbe, munkába járhatnak, nem kötelező karanténban maradniuk. Célszerű, – és ezt az iskola, óvoda el is várja – ha a gyanú felmerüléséről tájékoztatják a közösséget, ahová a gyermek jár.

Mikor engedhető vissza a közösségbe gyermekünk?

 • Láz, köhögés, nehézlégzés, valamint a szag- és ízérzés hirtelen zavara esetén a gyermek akkor vehető vissza a közösségbe, ha a fenti tünetek kezdete óta legalább 10 nap eltelt, a gyermek több, mint 3 napja láztalan, és több mint 3 napja nincsenek légúti tünetei. Mivel az említett tünetek utal-hatnak COVID-19 fertőzésre, egy esetleges negatív teszt sem mentesít a 10 napos otthoni karantén alól.
 • Egyéb panaszok esetén, mint: torokfájás, orrfolyás, fejfájás, izomfájdalom, fáradékonyság, hányás, hasmenés, szemváladékozás, hasfájás, bőrkiütés, ha a COVID-19 fertőzés gyanúja nem merült fel, a gyermek 24 órás teljes tünetmentesség esetén visszavehető a közösségbe.

Orvosi igazolást a házi gyermekorvosok kizárólag betegség esetén adhatnak, ha a mulasztás első napján erről a szülő értesíti az orvost, és csak azokra a napokra, amikor a gyermek valamilyen fertőző betegség miatt mulasztott. Az orvosnak lehetősége van az igazolásokat közvetlenül, e-mailen keresztül is eljuttatni az óvodákba, iskolákba, az igazolás átvétele miatt ezért nem kell a szülőknek orvoshoz menniük, vagy egészséges, gyógyult gyermeket igazolás miatt a rendelésre vinni.

Aki hatósági karanténban van, az annak elrendeléséről szóló határozattal egyben igazolja a hiányzását is, külön orvosi igazolásra ilyenkor nincs szükség.