Lakossági tájékoztató a korona vírussal kapcsolatosan

Jelenleg tart az influenza szezon, az új coronavírus fertőzés tünetei nagyon hasonlóak az influenza tüneteihez. Ebben az időszakban rendkívül fontos a higiéniai szabályok betartása, étkezés, illemhely használat előtt, után, zsebkendő használat, közlekedés, vásárlás után, hazaérkezéskor alaposan mossunk kezet, ne nyúljunk az arcunkhoz, szemünkhöz, zsebkendőbe tüsszentsünk, köhögjünk.

Fontos tudni, hogy kizárólag akkor merül fel valakinél az új coronavírussal való fertőződés gyanúja,

– ha valaki a megbetegedés kezdetét megelőző 14 napon belül Wuhanba (Kína, Hubei tartomány) utazott vagy ott tartózkodott, vagy 

aki szoros kapcsolatban volt egy igazoltan vagy valószínűsítetten wuhani új koronavírus (2019-nCoV) okozta tünetegyüttesben szenvedő beteggel a megbetegedését megelőző 14 napban; vagy 

aki járt vagy dolgozott a Kína Hubei tartománybeli wuhani élő állat piacon a megbetegedését megelőző 14 napban; vagy 

– aki a megbetegedését megelőző 14 napban dolgozott vagy járt olyan egészségügyi intézményben, ahonnan wuhani új koronavírus fertőzéseket jelentettek.

Amennyiben valakinél a fentiek fennállnak és légúti megbetegedése kezdődik, hívja fel háziorvosát és tájékoztassa gyanújáról.

A WHO megküldte az új koronavírus által okozott humán fertőzések (2019-nCoV) Globális Surveillance bevezetésére vonatkozó ideiglenes útmutatót, mely alapján az országos tisztifőorvos jelentési kötelezettséget írt elő és eljárásrendet adott ki az egészségügyi ellátók számára, mely tartalmazza az esetdefiníciókat, a kiterjesztett laboratóriumi vizsgálatok szükségességét, a mintavételre vonatkozó útmutatásokat, a minimálisan jelentendő adatok körét a valószínűsített és az igazolt esetekről valamint tartalmazza a beteggel való teendőket is.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ  felkészült a diagnosztikai képesség és kapacitás biztosítására a referencialaboratóriumban folyamatosan kapcsolatot tart a katasztrófavédelmi hatósággal, OMSZ-szal, ÁEEK-kel elkészítette az egészségügyi szolgáltatók és a területi egészségügyi államigazgatási szervek részére a tájékoztatót és a szükséges iránymutatást mellékletekkel együtt (mintavételi útmutatók, eset definíciók, bejelentési kötelezettség, teendők), melyben elrendeli a megerősített surveillance-t honlapján tájékoztatja a lakosságot, utazási tanácsot ad folyamatosan kapcsolatot tart a nemzetközi szervezetekkel és megteszi a szükséges intézkedéseket.

Koronavírus – hétfőtől ingyenesen hívható telefonszámon kérhet tanácsot

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) ingyenesen hívható zöldszámokat hozott létre a koronavírussal kapcsolatos lakossági megkeresések gyors és szakszerű megválaszolása érdekében.

A 06-80-277-455 illetve a 06-80-277-456 lakossági információs vonalak 2020. február 3-án 8.00 órától, a hét minden napján 24 órában elérhetők. A telefonszámok mobil és vezetékes telefonról is egyaránt tárcsázhatók. A telefonvonalakat az NNK működteti és szakemberek adnak információt az új koronavírusról.

A szolgáltatás célja a szakszerű, hatékony, időbeni reagálás biztosítása és elősegítése a megelőzés érdekében. Kérjük a lakosságot, hogy csak abban az esetben hívják a zöld számokat, ha az NNK weboldalain nem kaptak megfelelő választ kérdéseikre.

Az új koronavírusról folyamatosan frissülő információk elérhetők: https://www.nnk.gov.hu/index.php/lakossagi-tajekoztatok/koronavirus és http://egeszseg.hu/koronavirus-tajekoztatok.​

https://www.nnk.gov.hu/ SSL ClassC Minden jog fenntartva © 2019, Nemzeti Népegészségügyi Központ