Szoptatás Világhete 2019.

Augusztus 1-je az Anyatejes táplálás Világnapja, melyhez kapcsolódóan augusztus első hetében ünnepeljük világszerte a Szoptatás Világhetét.

Az idei év jelmondata: A szoptatás sikere mindannyiunkon múlik! 

A szoptatás ugyanis csapatmunka. Noha a szoptatásban az édesanyák szerepe elsődleges, a férjek, partnerek, családok, munkahelyek és közösségek szoros támogatásával a szoptatás sikeresebbé válhat.

A Világhét alkalmából intézményünk szervezésében augusztus 10-én szombaton 10 órától kiscsoportos szoptatásra való felkészítéssel várjuk a várandós párokat (anyukákat, apukákat egyaránt), augusztus 30-án 11 órától pedig ismét ingyenes egyéni laktációs tanácsadásra nyílik lehetőség (részletek az eseményeknél). Szeptember 27-én – a Világnaphoz kapcsolódóan – intézményünk szervezésében immár 15. alkalommal kerül megrendezésre az Óbudai Kisgyermekes Családok Egészségnapja, ahol hasznos és kellemes kikapcsolódást kínálunk a rendezvényre látogató óbudai családok számára.

Óbuda-Békásmegyer Védőnői Szolgálata védőnői a körzetükhöz tartozó családok gondozása során a várandósság alatt és a szülést követően is kiemelt hangsúlyt fordítanak az anyatejes táplálással kapcsolatosan az anya és a baba segítésére, támogatására, a 6 hónapig tartó kizárólagos szoptatás elősegítése érdekében.

Miért is fontos a szoptatás?

Mert jótékony hatással van mind az anya, mind a baba egészségére, rövid és hosszú távon egyaránt. Mert nem kerül pénzbe és nem termel hulladékot, szemben a tápszerekkel. Emellett a szoptatás – ha befektetésként tekintünk rá – az egyik leghatékonyabb életmentő stratégia, ugyanis nemcsak egészségesebbé tesz, hanem összességében a társadalom és a gazdaság fejlődéséhez is hozzájárul. Habár a szoptatás kezdeményezése világszinten relative magas, a 6 hónap alatti babáknak csak 40%-a kizárólagosan szoptatott, 24 hónapos korig pedig csak 45% szopik a nemzetközi ajánlások ellenére is. A nem-szoptatás pedig nemcsak alacsonyabb intelligenciával hozható összefüggésbe, hanem jelentős gazdasági veszteséggel is jár.

Hasznos és hiteles szakmai olvasnivalók:

http://www.lll.hu/ – La Leche Liga Magyarország Egyesület https://szoptatasert.hu/ – Szoptatásért Magyar Egyesület

A 2019-es kampányban kiemelt szerepet kapnak az édesapák. Biztassuk és támogassuk őket abban, hogy ugyanolyan mértékben vehessenek részt családjuk, gyermekeik életében, mint az édesanyák!