Táplálkozási vetélkedő és „Év iskolabüféje” díj átadása az óbudai Iskolabüfé program keretében

Az Iskolabüfé Program éppen tíz éve indult Óbudán, melynek keretében az Iskolabüfé Munkacsoport szervezésében minden évben meghirdetik az Év iskolabüféje versenyt, valamint megrendezik az általános iskolások számára a helyes táplálkozással kapcsolatos vetélkedőt.

Az idei vetélkedőnek is – hagyományőrző módon – a Laborc utcai Napközis Tábor adott otthont, a hűs fák árnyékában az idei évben 8 általános iskola 5. osztályos tanulóinak csapata mérte össze tudását. Az Iskolabüfé Munkacsoport nevében Schadek-Bíró Éva, a védőnői szolgálat vezetője köszöntötte a csapatokat, majd Csiki Attila, a Sport Kft. igazgatója nyitotta meg a 2018. évi versenyt. Az állomásokon a helyes táplálkozásról, a legújabb táplálkozással kapcsolatos szakmai ajánlás szerinti Okos Tányérról, a fogápolásról, a konyhai és kézhigiénéről és még a táplálkozással kapcsolatban előforduló hirtelen vészhelyzetek elsősegélynyújtásáról is számot adtak a versenyző diákok. A verseny lebonyolításában az Észak-Budapesti Tankerületi Központ, Óbuda-Békásmegyer Védőnői Szolgálata iskolavédőnői, a Szent Margit Rendelőintézet, az Ányos utcai Gyermekfogászat, a kerületi Népegészségügyi Osztály munkatársai és a III. kerületi Vöröskereszt vett részt. A csapatok előzetes felkészítésében idén is az iskolai védőnők segítettek.  A csapatok remek felkészültségét jelzi, hogy a végleges helyezéseket sokszor fél, illetve egy pont döntötte el. A szervezők a verseny alatt is figyeltek a tanulók egészségére, tízóraira ásványvízzel és müzli szelettel, ebédre pedig finom salátával és ízletes gyümölcslével kedveskedtek a versenyen résztvevő gyermekeknek, pedagógusoknak egyaránt.

Az eredményhirdetésen Dr. Harsányi Kornélia kerületi tisztifőorvos és Bús Balázs polgármester úr képviseletében Marlokné Somogyi Ildikó, az önkormányzat Oktatási és Kulturális Osztályának vezetője köszöntötte a versenyző csapatokat. Először az iskolabüfé verseny helyezettjeit hirdették ki. Az idei évben az 5 legegészségesebb büfé között szerepelt és munkájuk elismeréseként emléklapot vehetett át a Kerék Általános Iskola és Gimnázium, a Bárczi Géza Általános Iskola, az Óbudai Nagy László Általános Iskola (Váradi) és a tavalyi győztes, a Krúdy Gyula Általános Iskola iskolabüfése is. Az Év Iskolabüféje díjat a Békásmegyeri Veres Péter Gimnázium iskolabüfé üzemeltetője, Tarcsai Lászlóné kapta, aki egy éven át az Iskolabüfé vándorserleg tulajdonosa és az „Év iskolabüféje 2018.” cím birtokosa lett.

A táplálkozási vetélkedő első helyezettje a Fodros Általános Iskola csapata, második a Dr. Béres József Általános Iskola csapata, harmadik a Krúdy Gyula Angol-Magyar Két Tanítási Nyelvű Iskola csapata lett. A nyertesek értékes könyvekkel és nagyértékű sportszer vásárlási utalvánnyal, a többi versenyző pedig színes ajándék hátizsákkal térhetett haza.  Bár az időjárás a verseny végén kicsit rájuk ijesztett, végül valamennyien száraz bőrrel, teli hassal és csillogó arcokkal hagyták el ezt a gyönyörű óbudai helyszínt. Jövőre ismét várják az Iskolabüfé Munkacsoport tagjai az egészséges táplálkozás iránt elkötelezett óbudai diákokat annak reményében, hogy az itt megszerzett tudással – helyezéstől függetlenül – az egészségük védelmében is maradandó élményeket, tapasztalatokat szerezhetnek. Gratulálunk valamennyi díjazottnak és iskolai csapatnak!