Várandósság és Szülés 2019. – Az Élet Első Napjai című Tauffer Konferencián való részvétel várandósok számára

Nőnapi meglepetés várandósoknak!

A szülész nőgyógyász szakorvosok és egészségügyi szakdolgozók részére meghirdetett Várandósság és Szülés 2019. – Az Élet Első Napjai című 18. Tauffer Vilmos Továbbképző Konferencia délutáni szekciójára ingyenes részvételi lehetőséget kínálunk várandósok számára a Tauffer Vilmos Továbbképző Tanfolyam támogatásával.

A konferencia helyszíne: Europa Congress Center (1021 Bp. Hárshegyi út 5-7.)

A konferencia időpontja: 2019. március 8.

11.10-12.30 Érkezés, regisztráció a várandósok számára

A Konferencia szünetében lehetőség lesz a kiállítók megtekintésére, az Aulában 20 percben latin táncok – Goldance: (Pölyhe Máté – Iszlatyi Kinga és Németh Gábor – Juhász Zsófia) előadás

Délutáni szekció

12.30-12.50 Dr. Sarlai Katalin csecsemő és gyermekgyógyász, neonatológus, IBCLC (Róbert Károly Magánkórház) – Az élet első napjai A megszületés utáni első órák, napok a méhen kívüli élethez való alkalmazkodás időszakai. Az ekkor alkalmazott szülőszobai, gyermekágyas eljárások megkönnyíthetik vagy megnehezíthetik ezt a folyamatot. Az előadás az alkalmazkodást elősegítő módszerekről szól, valamint az édesanya mellett történő újszülött ellátásról, és az igény szerinti szoptatásról. Áttekintésre kerülnek az első napok szoptatási nehézségei és azok megoldásai.

12.50-13.10 Lukács Judit Ágnes (Életfa Bábapraxis) Az otthonszülés helyzete Magyarországon 2019-ben – Az előadás rövid áttekintést nyújt 2012 -től intézeten kívüli szülések lefolyásáról. Hogyan tud megvalósulni a személyre szabott ellátás és a folytonosság biztosítása? Miért magas az elégedettsége azon nőknek, akiknek tervezett intézeten kívüli szülése van? A praxis statisztikája adatokkal szolgál a kórházba kerülési arányról, indikációkról. A jelen problematikája és a jövő kihívása is egyben, hogy az otthonszülés témáját körülvevő érzelmek, viták és az információhiány feszültséget hoz létre az egészségügyi társszakmák között.

13.10-13.30 Erdélyi-Sipos Alíz (Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége) Egészséges táplálkozás és az „édes élet” a várandósság, szoptatás és a hozzátáplálás során – Az egészséges táplálkozás irányelvei az adott állapotot (várandósság, szoptatás) figyelembevevő változásokkal nagymértékben hozzájárul az édesanya és a megszületett és felcseperedő gyermek egészségéhez. A kívánósság a várandósok egy részénél a kialakuló inzulinrezisztencia vagy GDM hogyan változtatja meg a táplálkozást? Az édes íz biztosítása mennyire szükséges vagy lehetséges a megváltozott állapotban és a születés után a hozzátáplálás időszakában?

13.30-13.50 Andrek Andrea (ELTE PPK Affektív Pszichológia Tanszék) Az anyaméh „bölcsőjétől” az új generációk megszületéséig – A kötődés támogatásának lehetőségei a perinatális időszakban A kötődés az embert a bölcsőtől a sírig elkísérő jellegzetes viselkedési mintázat, amely nyomán közel maradunk egy olyan fontos másik személyhez, aki gondoskodik rólunk. Az előadás a várandósság alatti szülő-magzat kapcsolat minőségét, a szülés/születés tapasztalatát és a szülést követő első órák történésit tekinti át, illetve ezek együttes hatását a kötődési minták generációs átadódására.

14.50 -14.10 Vendégelőadó: Dr. Hevesi Krisztina (ELTE PPK Személyiség és Egészségpszichológiai Tanszék) A nő szépsége előadás

A továbbképzésen résztvevő, vendégként érkező várandósok kitűzőt és konferencia táskát kapnak.

Regisztrációt a kozpont@obudaivedonok.hu e-mail címre, március 7-én 15 óráig fogadunk el. Regisztrált várandósok számára a délutáni szekción való részvétel ingyenes.

Jó szórakozást kívánunk!

Tauffer Vilmos Továbbképző Tanfolyam nevében Dr. Mag Olga főszervező

Óbuda-Békásmegyer Védőnői Szolgálata nevében Schadek-Bíró Éva intézményvezető