Augusztus 1. az Anyatejes táplálás Világnapja

Augusztus elseje az Anyatejes táplálás Világnapja, augusztus első hete a Szoptatás Világhete, amelynek középpontjában idén ez áll: „Állj ki a szoptatásért, oktass és támogass” (WABA -World Alliance for Breastfeeding Action-idei évi mottója).

A 2022-es évben a nemzetközi szoptatást támogató szervezetek a szoptatást segítő szakemberek megerősítésére összpontosítanak, akiknek kiemelt feladatuk, hogy szorgalmazzák, védelmezzék és támogassák a szoptatást a társadalom különböző szintjein. Fontos, hogy megerősítsük, biztosítsuk a szoptatás támogató környezetet a családok számára a világjárvány utáni világban.

Elfogadott mára, hogy a hazai és nemzetközi szakmai szervezetek a szoptatást tartják a csecsemő-táplálás ideális módjának, és a hat hónapos korig tartó kizárólagos szoptatást, anyatejes táplálást majd pedig – megfelelő kiegészítő táplálás mellett – a szoptatás folytatását javasolják kétéves korig vagy azon túl.

Ahhoz, hogy egy édesanya sikeres legyen a szoptatásban, a saját döntésén túl megfelelő információkra és támogatásra van szüksége, hogy a felmerülő nehézségek esetén szakszerű segítséget kapjon, hiszen a gyermek érkezése érzelmekben és változásokban egyaránt bővelkedő időszak a család számára. Eddig talán soha nem tapasztalt, izgalmas helyzetekben találhatják magukat, amire sokszor nem lehet felkészülni.

A világjárvány és a negatív gazdasági hozadékai rávilágítottak az anyatejes táplálás és a szoptatás fontosságára, hogy kulcsfontosságú a fenntartható fejlődés és az élelmiszerbiztonság biztosításában és egyenlő hozzáférést biztosít az egészséges táplálkozáshoz az első 6 hónapban.

Ha hiteles forrásból tájékozódnak, naprakész információkkal vértezik fel magukat a szülők, növekszik a magabiztosságuk, nem érzik magukat olyan tanácstalannak, amikor problémával találják szembe magukat. Ezért kiemelten fontos a szoptatásban jártas szakemberek munkája, akik elköteleződve a cél érdekében, naprakész, hiteles információval lássák el a tanácsért hozzájuk forduló szülőket. Erős támogató környezetben az édesanyák szinte biztos, hogy sokkal ritkábban bizonytalanodnak el.

A védőnők a várandósság kezdetétől jelen vannak a család életében, első kézből értesülnek a családban tapasztalható szoptatási problémákról, nehézségekről, ők azok, aki leghamarabb támogatni, segíteni tudják ilyen helyzetekben is az édesanyát.

Óbuda-Békásmegyer Védőnői Szolgálatában 46 területi védőnő dolgozik. Valamennyien kiemelt hangsúlyt fordítanak a szoptatás támogatására a szülést követően az édesanyák számára, mely talán a munkánk egyik legfontosabb része, hiszen az első hetekben, hónapokban nyújtott személyes támogatás a későbbi, hosszan tartó szoptatás sikerességét is megalapozza – mondta Schadek-Bíró Éva intézményvezető. Az édesanyákat az intézményünk honlapján is számos, szoptatással kapcsolatos információval, oktató videóval segítjük: https://obudaivedonok.hu/digitalis-tanacsado/.

Nagy öröm számunkra, hogy a pandémia miatt az elmúlt két év kihagyása után az intézmény korábbi hagyományait folytatva idén ismét megszervezheti a Védőnői Szolgálat az Anyatej Világnapjához kapcsolódóan a Kisgyermekes Családok Egészségnapját, melyen számos tanácsadással, bemutatóval készülünk a szoptatás, a gyermek egészséges fejlődése terén egyaránt. Az idei egészségnapra 2022. szeptember 30-án 9.30 és 13 óra között az Óbudai Művelődési Központban kerül sor, amelyre minden érdeklődőt szeretettel várnak az óbudai védőnők.

A szoptatással kapcsolatos további információkért a Szoptatásért Magyar Egyesület honlapjára és közösségi oldalára (https://szoptatasert.hu; szoptatasi tanacsadas kérdezz-felelek fb csoport), a Szoptatás Portálra: www.szoptatasportal.hu; a La Leche Liga magyarországi oldalára www.lll.hu érdemes ellátogatni.

A világhéttel kapcsolatos angol nyelvű információk: https://waba.org.my