Rendezvényből ötös! Óbudai Kisgyermekes Családok Egészségnapja – összefoglaló

Az idei rendezvényre látogatók nagy része ötösre értékelte az Óbuda-Békásmegyer Védőnői Szolgálata szervezésében 2018. szeptember 28-án, pénteken megrendezett Anyatej Világnapi rendezvényt, az esemény részleteiről Schadek-Bíró Éva, a III. kerületi védőnői szolgálat intézményvezetője tájékoztatott.

Az idei évben közel 250 fő regisztrált a rendezvényen, amelyre elsősorban még közösségbe nem járó gyermekekkel érkeznek a szülők. Külön gondot fordítunk ilyenkor a babakocsik tárolására és a pelenkázási, szoptatási lehetőségek megteremtésére. Örömmel tapasztaltuk, hogy az idei rendezvényünk híre az első gyermekes családok figyelmét is ilyen nagy számban felkeltette, hiszen a látogatók kétharmada most először járt ezen a rendezvényen, és persze vannak szép számmal olyan több gyermekes családok is, akik már többször is ellátogattak hozzánk, melyet idén már 14 alkalommal szervezett meg intézményük az Anyatej Világnapjához kapcsolódóan. A legtöbben egy év alatti csecsemővel, illetve 1-3 éves kisgyermekkel érkeztek hozzánk, de örömmel láttunk várandósokat, nagyszülőket és apukákat is a látogatók között. Idén nagy érdeklődés kísérte rendezvényünket a védőnői pályára készülő főiskolás hallgatók részéről is, közülük 23 leendő védőnő figyelhette meg munkatársaink tevékenységét. Reméljük később viszont látjuk itt őket munkatársainkként!

A rendezvény ünnepélyes megnyitója keretében Bús Balázs, Óbuda-Békásmegyer polgármestere, majd Dr. Harsányi Kornélia tiszti főorvos asszony köszöntötte a III. kerületi édesanyákat, kisgyermekes családokat. Az idei rendezvény megnyitója keretében Bús Balázs polgármester úr Erdeiné Csepregi Erzsébet, az óbudai Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom vezetője kíséretében adta át az óbudai vándorbölcsőt immár a 2. kis lakója számára, melyet mostantól egy 6 hetes óbudai kislány használhat. (A vándorbölcső következő sorsolására 2019. áprilisában, az óbudai Születés Hete rendezvény előtt kerül sor.) A megnyitót az Andor Ilona Ének-Zenei Általános és Alapfokú Művészeti Baptista Iskola tanulóinak vidám zenés műsora tette még ünnepélyesebbé.

Bár minden évben törekszünk arra, hogy évről – évre valami újat is csempésszünk a rendezvényünkbe, – idén ilyen volt a Három Királyfis workshop és a vándorbölcső átadó – büszkék vagyunk arra, hogy mára már hagyománnyá vált, hogy e rendezvény megnyitója keretében köszöntjük minden évben a Heim Pál Kórház Anyatejgyűjtő Állomására a legtöbb női tejet adó III. kerületi édesanyákat. Idén munkájuk elismeréséért ajándékcsomaggal és oklevéllel jutalmaztuk Cseszlai-Zsupanek Orsolya, Haindrich Henrietta, Vodics Renáta, Balogh Erika és Füge Katalin édesanyákat. Ezúton is gratulálunk nekik! Az ő áldozatos tevékenységüket mi sem támasztja jobban alá, mint az az általuk leadott összesen közel 100 liter anyatej, melyhez az ő segítségükkel juthattak hozzá olyan koraszülöttek, kis súlyú újszülöttek, akiket a saját édesanyjuk átmenetileg vagy tartósan nem tudna elegendő anyatejjel ellátni.

Minden látogató a rendezvény bejáratánál – a San Marco utcai Kulturális Központban – kapott egy regisztrációs lapot, melynek kitöltésével automatikusan részt vehetett a rendezvény keretében zajló tombolasorsoláson. Ezen a lapon néhány kérdést intéztünk a látogatók felé, amelyek megválaszolása remek visszajelzést adott a számunkra arról, hogy a védőnők által gondozott kisgyermekes családok számára az idei rendezvény keretében mennyire tudtunk tartalmas kikapcsolódást nyújtani. Nagy örömünkre a visszajelzések nagyon pozitívak voltak, a kérdőívet kitöltők több mint 90 %-a – 1-től 5-ig skálán – 5-ösre értékelte a rendezvényünket. A legnépszerűbb programjaink a válaszadók körében az idei évben a szűrővizsgálatok – ingyenes ortopédiai szűrés, gyermekfogászat, dietetikai tanácsadás, védőnői látásszűrés -, a zenés foglalkozások – Ringató, Tücsök zene, daloló Preszy Katicával –, a védőnők által készített babaétel kóstolók és a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom workshopja keretében meghirdetett előadások voltak. A rendezvényünk sokszínűségét jellemezte, hogy emellett sokan kiemelték a mozgásfejlődés szűrésével kapcsolatos tanácsadást, melyben idén a Gézengúz Alapítvány és az Óbudai Fejlesztőház is a segítségünkre volt. Sokan örömmel vették, hogy lehetőségük volt a Magyar Vöröskereszt segítségével a csecsemő – újraélesztés alapjait elsajátítani.

Célunk volt, hogy más családokkal közösen néhány órára a kisgyermekükkel otthon lévő anyukák, apukák és nagyszülők is egy önfeledt együttléttel ünnepelhessék Óbudán az Anyatej Világnapját. A kikapcsolódást segítette az Óbudai Egyesített Bölcsődék kisgyermekgondozói által nyújtott játszóház, az 5 perces biosmink, babamasszázs bemutató, vagy épp a hordozókendő és egyéb tanácsadások.

Köszönjük minden látogatónak, hogy eljöttek az óbudai védőnők által szervezett egészségnapra és együtt ünnepelhettük az Anyatej Világnapját. Köszönjük minden résztvevő szervezetnek, egészségügyi és szociális intézménynek és támogatónak a rendezvényen való közreműködésüket, és külön köszönet az Óbudai Kulturális Központnak a szép, családbarát környezetért.

Látogassanak el hozzánk jövőre is!

Kísérjék figyelemmel az év során programjainkat Facebookon is, ahol megtekinthetik a mostani rendezvényen készült fotókat is (www.facebook.com/obudaivedonok)