Soron kívüli gyermekszemészeti rendeléssel bővítette szolgáltatását a Szent Margit Rendelőintézet, a Védőnői Szolgálattal együttműködve

A Szent Margit Rendelőintézet Vörösvári úti Szakrendelőjébe a Szemészeti Szakrendelésre szeptembertől soron kívül, közvetlenül adhatnak időpontot Óbuda-Békásmegyer Védőnői Szolgálata területi védőnői.

A vizsgálatra azokat a 6 év alatti gyermekeket küldhetik el a védőnők, akiket a státuszvizsgálatok során kiszűrtek.

A két egészségügyi szolgáltató együttműködése alapján szeptembertől havonta egy külön rendelési időben fogadják a Vörösvári úti Szemészetre a védőnők által előjegyzett gyermekeket.

Az életkorhoz kötött védőnői szűrővizsgálatok alkalmával az érzékszervek vizsgálata során a látásélességet, színlátást is szűrik a gyermekeknél, emellett minden III. kerületi Védőnői Tanácsadó rendelkezik a térlátás vizsgálatára egy ún. sztereó (LANG) teszttel, amivel a tompa látás és a rejtett kancsalság gyanúja is felismerhető.

A védőnők a szűrést követően – azoknál a gyermekeknél, akiknél eltérést találtak – a szülők számára mostantól közvetlenül tudnak időpontot adni Dr. Hatos Emília szemész főorvos külön e célra fenntartott rendelésére, mely segítségével mostantól még gyorsabban kerülhetnek szakvizsgálatra a látásproblémával kiszűrt gyermekek.

A védőnők egy védőnői szemészeti beutalót állítanak ki a Szemészeti Szakrendelő számára, amelyen jelzik az általuk észlelt elváltozást. Így a szakrendelésen célzottan tudnak a jelzett problémával kapcsolatban további műszeres vizsgálatokat végezni. A vizsgálat – a gyermek vagy a szülők szemészeti szempontból fennálló kockázati tényezőinek megléte esetén – akár csecsemőkorban is indokolt lehet. Jellemzőbb azonban, hogy 2-3 éves kor után, illetve óvodáskorban válik szükségessé az esetleges tompa látás, más kórképek mielőbbi felismerése, időben történő kezelése céljából.

A vizsgálattal kapcsolatos igényét a szülő is jelezheti a területileg illetékes védőnője felé a gondozás során megismert elérhetőségeken keresztül. A védőnői beutalót és az időpontot is a gyermek védőnőjétől kérhetik. További kérdés esetén a Védőnői Szolgálat Központjánál érdeklődhetnek a kozpont@obudaivedonok.hu e-mail címen.