Szoptatás Világhete cikksorozat 7/3. rész – Az első hetek gyakori kérdései

Fájdalmas szoptatás, sebes mellbimbók

Az egyik leggyakoribb szoptatási probléma, az érzékeny, fájdalmas, sebes mellbimbók. A gyakran használt mellbimbó kenőcsök csak átmenetileg segítenek a helyzeten. A mellbimbók gyógyítását helyileg az anyatej rászárítása és a bimbók levegőztetése, napoztatása segítheti. A hatékony megoldás viszont a helyes mellretételben rejlik. Fontos a kényelmes, tartósan fenntartható szoptatási testhelyzet megtalálása. Az a póz a megfelelő, melyben a baba nem passzívan, hanem aktívan vehet részt. Ne mi boruljunk a babára, és toljuk be a mellet a szájába, hanem kényelmesen dőljünk hátra, és őt borítsuk magunkra, miközben közel húzzuk magunkhoz. A fül-váll- csípő tengelye egyenes. Feje kissé hátra biccentve, álla kissé benyomja a mellet, orra épp, hogy eléri a mell felső részét. A bimbóudvar alsó részéből többet vegyen be, mint a felsőből. Ajkak kifelé fordulva, tompaszöget zárnak be. A mell a baba szintjén legyen, az orrával egy magasságban. Szoptatás közben has a hashoz szorosan simuljanak egymáshoz, karocskák a mell két oldalán helyezkedjenek el, álla nyomódjon a mellbe, orra messzebb legyen tőle. Sebes bimbók esetén érdemes a nyugágy, – a kereszt, – és a hónaljtartást kipróbálni. Előfordulhat, hogy a baba véres tejet nyel, vagy fejéskor látjuk, hogy véres tejet fejünk. Nem kell megijednünk, ennek elfogyasztása teljesen ártalmatlan a babára. Ha a seb nem gyógyul, váladékozik, akkor érdemes a Bethesda kórház Szoptatási ambulanciájához fordulni. A bimbóvédő használata nem oldja meg általában a problémát. Ilyenkor mindenképp a helyes, mély mellretétel elérése vezet a probléma megoldásához.

A mell túltelítődése, mellgyulladás

A mell gyakori ürülésével egyértelműen megelőzhető a mell túltelítődése és a mellgyulladás kialakulása. Ilyenkor segíthet, ha minden szoptatást a kellemetlenül feszülő mellel kezdünk, és a szoptatás végén még megkönnyebbülésig fejünk is belőle. Ezt kézzel is megtehetjük, nem kell költséges gépet vásárolnunk emiatt. Fontos, hogy a baba álla az érzékeny vagy fájdalmas terület felé nézzen, mert ezáltal onnan hatékonyabban ürülhet a tej. Melegítőpárnával lazán fedjük be a mellet, hogy segítsük a tej ürülését. Olivaolajjal kenjük be a mellet, majd lazán tenyerünkkel mozgassuk és rázogassuk meg, hogy serkentsük a nyirokkeringését. Szoptatás és fejés után szintén kellemes lehet egy vizes borogatás. Fontos a kényelmes melltartó viselése, és a kényelmesen kötött hordozókendő. Ha influenza szerű tüneteket, lázat, levertséget tapasztal, akkor a mell ürülése mellett az ágynyugalom, a sok pihenés fontos eleme a gyógyulásnak. 24 órán túl fennálló lázas állapot után orvoshoz kell fordulni.

Aluszékony kisbaba

Ha a kisbaba aluszékony, nehezebben ébreszthető, akkor azzal tudjuk legkönnyebben ébreszteni, ha hanyatt tesszük, elkezdjük levetkőztetni vagy átpelenkázzuk. Ekkor hamarabb ébredhet, így könnyen mellre tehetjük. Figyeljünk arra, hogy a szoba hőmérséklete ne legyen túl meleg, és ne bugyoláljuk be nagyon, illetve ne fektessük hasra, hogy a reflexei hamarabb ébreszthessék. Ha a közelünkben van, hallja a mi zajainkat, így hamarabb ébredhet, és kerülhet mellre.

Pocakfájás

A legtöbb babának az első hetekben kisebb- nagyobb problémát okoz az emésztés folyamata. Nyűgösködhet, sírdogálhat, „küzdhet” a pukival, a kakival, büfivel.  A babák emésztőtraktusa a szülésig steril. A természetes szüléssel született babák a szülőcsatornán való átjutás közben találkoznak egy sor értékes bacillussal, amik a bélcsatornájukban megtelepedve létrehoznak egy olyan csodás bélflórát, ami megkönnyíti az anyatej emésztését. Sajnos a császármetszéssel született babák ebben nem részesülnek. Ha a kisbaba az anyatejen kívül nem kap mást, akkor az emésztőrendszer hamarabb stabilizálódik, ezért annyira fontos az első perctől kezdve az anyatej. Ha a babát vízzel itatják, akkor az eltelítheti a pici gyomrát, és lemoshatja az éretlen bélfalán képződő védőréteget. Ha az anya bőtejű, és az előredőlt szoptatási testhelyzet miatt gyorsabban folyik a tej a baba szájába, akkor a baba több levegőt nyelhet, és a tej gyorsan kerül a pocakjába. Ekkor megfigyelhetjük, hogy a szoptatás után fájdalmas sírásba kezd. Segíthet ezen az, ha szoptatás közben jól hátradőlünk, hogy a baba feje a mellnél magasabbra kerüljön, így komfortosabb lesz számára a nyelés, és nem kerül annyi levegő a pocakba. Ezen kívül az alkaron hason hordozás, (kólikás póz), a meleg cseresznyemag párna a pocakra, (miközben mi az ölünkben tartjuk, akkor kettőnk közé tehetjük a párnát, ne fekve alkalmazzuk) a függőlegesben tartás hasára kicsit felnyomott lábakkal, vagy a pocakmasszázs.

Írta: Czákné Varga Ildikó területi védőnő, IBCLC laktációs szaktanácsadó